Vienti alamäessä

Noniin, toinen blogiviikko ja kolmas päivitys tulisi tässä. Kiitos todella paljon juuri SINUN antamasta palautteesta ja tuesta. Tämän kunniaksi muokkasin tätä sivustoa hieman, koska joillakin mobiililaitteilla selain kaatui, kun tätä sivua yritti ladata. Toivottavasti nyt toimii! Valitsin tämän viikon aiheeksi niinkin mielenkiintoisen aiheen kuin viennin ja tuonnin. Ei, en ala kertomaan, miten viet onnistuneesti tuotteesi Japaniin tai vastaavasti miten tuot japanilaisia tuotteita Suomeen myytäväksi. Lähestyn tätä aihetta tilastollisesta ja hieman poliittisesta näkökulmasta unohtamatta omia näkökulmia.

Valuuttamuutokset osa syynä

Eilen torstaina 18.2.2016 Bloomberg Business uutisioi, että Japanin vienti on takkuilut jo neljä peräkkäistä kuukautta, eikä helpotusta näytä olevan luvassa lähiaikoina. Erityisesti vienti Kiinaan, Japanin tärkeimpään kauppakumppaniin, on vähentynyt melkein 18 prosentilla, joka on todennäköisesti suurin syy, minkä takia kokonaisvienti Japanista on heikentynyt. No, minkä takia sitten vienti Kiinaan on laskenut? Tähän ei ole yhtä tyhjentävää vastausta, mutta yhtenä syynä Bloomberg mainitsee jenin vahvistuminen dollaria vastaan, joka on ollut jo hieman nouseva trendi tämän vuoden puolella. Jenin vahvistuminen vaikuttaa siihen, että Japanissa tuotetut tuotteet ovat kalliimpia ulkomailla ja vastaavasti ulkomailla tuotetut japanilaisten yritysten tuotteet ova halvempia eli niistä ei saa niin paljon voittoa kuin oli esimerkiksi budjetoitu.

Valuuttakurssin muutos ei itsessään ole se syy, sillä esimerkiksi huhtikuussa 2014 jenin arvo oli 10 % korkeampi kuin se on nykyään. Valuuttakurssin muutos johtuu kuitenkin Japanin taloudellisesta tilanteesta, joka on ollut ailahtelevainen jo pidemmän aikaan. Syy heikkoon taloustilanteeseen Japanissa on muun muassa kotitalouksien nihkeä suhtautuminen kulutukseen, joka johtaa siihen, että yritykset eivät saa tuotteitansa myytyä ja valtio ei saa tästä välistä vedettyä itselleen arvonlisäveroa. Tämä johtaa taas siihen, että valtion budjetin alijäämä suurenee, jota pitää paikata velalla. Japanin tämänhetkinen taloustilanne on näin kauppatieteilijän näkökulmasta hyvinkin mielenkiintoinen, joten ajattelin pyhittää sille oman tekstin tässä kevään aikana.

Alijäämästä sekä haittaa että hyötyä

Heikko vienti voi pahentaa ennästään taloudellista tilannetta, koska jos kauppatase on pidemmän aikaa alijäämäinen (eli maahantuonnin kulut ovat suurempia kuin maastaviennin tulot) niin se voi johtaa vielä syvempään velkaantumiseen. Kauppataseen alijäämä ei kuitenkaan ole aina huono asia, koska tuonnin lisääntyessä myös paikallinen kilpailu kasvaa, joka johtaa esimerkiksi kuluttajahintojen alentumiseen. Niin kuin monella asialla, myös tälläkin on siis kaksi puolta.

Mitä seuraavaksi?

On ikävää, että Japanin taloutta koetellaan jatkuvasti ja tämä uutinen viennin alenemisesta ei tullut hyvään saumaan, koska Japanilla on ennestään jo ongelmia, joita sen pitäisi poistaa. Uskon kuitenkin, että tällä hetkellä olevat alhaiset korot vaikuttavat jenin kurssin alenemiseen, joka lopulta johtaa viennin nousuun. Toisaalta nyt kun jenin arvo on (vielä) suhteellisen korkealla, olisi suomalaisilla yrityksillä hyvä sauma lisätä vientiään Japaniin.

Näihin tunnelmiin siirryn viikonlopun viettoon. Toivottavasti ensi viikolla tulisi hieman kevyempiä uutisia, joita sitten voin teille käänellä ja analysoida!

V.Talvitie
@VTalvitie
Ville Talvitie

Jätä kommentti