Maksaisitko kyyneleistäsi?

Hyvää tiistaita! Törmäsin viime viikonloppuna yhteen videoon, jossa kerrotaan hieman erilaisesta itkemispalvelusta. Vaikka olen nähnyt yhtä sun toista eriskumallista palvelukonseptia, on myönnettävä, että tämä palvelu sai minut yllättymään. Aluksi kuvittelin, että tämä video olisi väärennös, mutta hetken googlettelun jälkeen ilmeni, että tämähän on oikeaa liiketoimintaa. Eli tämänkertaisena aiheena: oudot palvelut.

Ihminen on ihmiselle asiakas

Opiskellessani Japanissa tulin törmätyksi mitä erilaisempiin palvelukonsepteihin, joita jokaista yhdisti yksi asia: toinen ihminen teki jotain toisen ihmisen iloksi rahaa vastaan. Kyse ei kuitenkaan ollut mistään siivouspalvelusta tai putkiremonttiurakoinnista, vaan enemmän intiimistä asiasta. Palvelukonseptien määrää on vaikea arvioida, koska niitä on niin paljon kuin ihmisellä on fetissejä eli lukematon määrä. Uskallan väittää, että jollakin tasolla jokaiselle fetissille on olemassa tai on ollut oma palvelu. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi treffiseuran vuokraaminen ja paijauskahvila. Ensimmäinen esimerkki on helposti ymmärrettävissä, mutta entäpä tuo toinen. Lyhyesti kerrottuna, sinä maksat siitä, että sinä pääset paijaamaan toista henkilöä (yleensä naista) tai vastaavasti hän paijaa sinua tietyn ajan verran. Ja ei, kyse ei ole seksistä, vaan paijaamisesta vaatteet päällä.

 

Bisnestä itkemisestä

Se video, mikä sai minut tekemään tämän kirjoituksen, poikkesi kaikista palvelukonsepteista, joita olen tähän mennessä nähnyt. Tässä palvelussa asiakas maksaa siitä, että hänen kyyneleensä pyyhitään. Konsepti toimii niin, että aluksi asiakas laitetaan katsomaan nyyhkyelokuvia ja kuuntelemaan surullisia kappaleita. Näiden seurauksena kyynelkanavat avautuvat ja kyyneleet alkavat valuta kohti lattiaa. Tässä kohtaa tulee henkilökunta apuun ja kuivamaan asiakkaan kyyneleet. Tässä videossa asiakkaina toimivat naispuoliset henkilöt ja henkilökunta (asiakkaiden mielestä) komeat herrasmiehet.

itku

Itkemispalvelu (kuva: AJ+)

 

Kyse ei kuitenkaan ole tässä tapauksessa fetissistä vaan videolla esiintyvän henkilökunnan mukaan tämä palvelu on terveyspalvelu, koska itkeminen vapauttaa serototiinia, joka vaikuttaa lopulta poistaa stressiä. Wikipedia ei tätä asiaa todennut todeksi, mutta mainittakoon, että sen mukaan serototiinin vajaus voi olla syynä alakuloisuuteen ja masennukseen. Eli itkemisen jälkeen pitäisi ainakin teoriassa olla parempi olo. Lisäksi itkeminen yleisesti on sinäänsä mielenkiintoinen asia japanilaisessa kulttuurissa, jossa tunteiden näyttäminen julkisesti ei ole tyypillistä. Video esittääkin, että tämä itkemispalvelu haastaa japanilaista kulttuuria, jossa itkeminen mieletään ainoastaan negatiivisena asiana. Henkilökunnan mielestä kuitenkin itkeminen on hyvä asia ja siksi ihmisten pitäisi itkeä enemmän.

Palveluiden kysyntä ja tarjonta

Onko tämänlainen tai muu aikaisemmin maintsemani palvelu sitten Japanissa kannattavaa? Mielestäni kyllä, koska karvan verran (noin 12 %) Suomea isompaan maahan on ahdettu 127 miljoonaa pipoa ja riittää, että saat edes promillen noista markkinoista haltuusi, niin pystyt hyvin pyörittämään bisnestä. Toisaalta näiden palveluiden suosiota kasvattaa japanilainen työelämä, joka ei anna tarpeeksi vapaa-aikaa ja kaikki se vapaa-aika on käytettävä tehokkaasti. Se on helpompaa mennä kotimatkallaan paijattavaksi noin tunniksi ja jatkaa siitä kotiin nukkumaan kuin selata Tinderiä junassa toivoen matchiä, koska tiedät että tietyllä summalla saat juuri sen mitä haluat.

Lyhyesti vielä henkilökunnan näkökulma näistä palveluista. Kun olin vaihdossa Osakassa, minun kaveripiirin kuului henkilö, joka toimi henkilökuntana treffiseuran vuokrauspalvelussa. Kysyin häneltä toiminnan kannattavuudesta ja hänen motivaatiosta työskennellä siellä. Hän vastasi, että se on hyvä tapa saada hieman ylimääräistä rahaa ja ei tarvitse olla kuin hymyilevä ja ”edustettava”. Tällä hän tarkoitti sitä, että pukeutuu ja meikkaa hyvin, sekä kohtelee asiakastaan arvokkaasti. Lisäksi hän sanoi, että pääsi käymään sellaisissa paikoissa syömässä, johon hänellä ei taitaisi koskaan olla varaa mennä. Hän siis vain halusi maistaa pienen haukkauksen luksuselämästä.

Eli nyt kaikki sitten miettimään, miten näitä palveluita voitaisiin soveltaa Suomessa ja omaa putikkia pystyyn!

V.Talvitie
@VTalvitie
Ville Talvitie

Linkki videoon 

 

Jätä kommentti